Gdy tematem lekcji jest rosyjska kuchnia, z jej pysznymi potrawami, jak: solianka, ucha (zupa rybna), szczi (kapuśniak), pielmieni,…(można by jeszcze długo wymieniać), nie sposób nie popróbować przynajmniej niektórych z tych potraw.
Kilku uczniów z klasy 3Cp zastosowało teorię w praktyce i na dzisiejszej lekcji mieliśmy okazję spróbować, jak smakują bliny ze skondensowanym mlekiem (блины со сгущёнкой), serniczki (сырнички) z patelni czy sałatka „oliwje”(салат оливье). A do picia był, oczywiście, kwas chlebowy (квас).
Przed nami jeszcze lekcja z piciem herbaty po rosyjsku, czyli z samowara i z pysznymi rosyjskimi słodyczami: zefirami (зефиры), suszkami (сушки), herbatnikami (печенье),…ale to już zupełnie inna historia…
Dziękujemy p. Sylwestrowi Mosiejowi za pomoc przy organizacji lekcji.
Ewa Jagiełło